Istoria timpurie a Araucana nu este documentată, aceste păsări au fost văzute de obicei în America de Sud la începutul secolului al XX-lea. Avocatul spaniol Salvador Castelló, care a vizitat Chile în 1914, a văzut aceste păsări și le-a numit "Gallina Araucana", fiind crescute de poporul Mapuche regiunea Araucanía din Chile, pe care spaniolul la numit Araucanos. Găinile care fac ouă vezi fac parte din rasa Araucana şi se mai numesc şi găini Mapuche.
Oul cu nuanțe de albastru, verde și măsline al Araucanei a fost considerat în acel moment unic printre puii. Mai multe teorii au fost avansate pentru a explica originea caracteristicii ouălor cu nuanțe de albastru, verde și măsline fiind atribuit în mod diferit hibridării cu Tinamus solitaries.
Araucana a fost dezvoltată în principal de George Malcolm în Scoția în anii 1930. El a introdus soiul de penaj de lavandă și a crescut rasa Araucana în anii 1940.
Studiile efectuate pe ouă au arată că gălbenuşul provenit de la găinile Araucana are un conţinut de grăsimi mai ridicat (270 mg/g gălbenuş) decât cel din ouăle de găină obișnuită (200 mg/g gălbenuş).
De asemenea, ouăle Araucana au un raport mai mare între gălbenuş şi albuş (33/100 faţă de 23/100). Luând în considerare greutatea medie a unui ou, ouăle Araucan furnizează: 4 g lipide; 219 mg colesterol şi 0.47 mg carotenoide per portie (un ou); în timp ce ouăle ISA Brown furnizează: 3 g lipide; 213 mg colesterol şi 0.50 mg carotenoide per porţie (un ou), conform
agrointel.ro.
O caracteristică interesantă este compoziţia în acizi graşi a ouălor Araucana, care este diferită de cea a ouălelor de găină autohtonă. Lipidele din gălbenuşul de ouă Araucana au un conţinut mai ridicat de acizi graşi mononesaturaţi, de acizi graşi polinesaturaţi EPA şi DHA (acizi omega-3 care se găsesc în cantităţi mari în grăsimea de peşte), şi un raport mai bun între acizii graşi omega-6/omega-3 comparativ cu ouăle ISA Brown.
Originea culorii lor neobişnuite a rămas necunoscută până de curând, când cercetătorii de la Universitatea din Nottingham au identificat, după 4 ani de studii, mutaţia genetică responsabilă de producerea acestei culori. Rezultatele au fost publicate în jurnalul PLOS ONE.
Mutaţia a apărut, în urmă cu 200-500 de ani, la o populaţie nativă de găini din America de Sud (numite găini Mapuche, după numele unui grup etnic care trăieşte în Chile) şi a fost transmisă la descendenţii acestora, găinile de rasă Araucana crescute în prezent în întreaga lume.
În cazul în care cererea de ouă albastre va continua să crească, descoperirile cercetătorilor de la Universitatea din Nottingham ar putea fi utile pentru punerea la punct a unor metode zootehnice de a mări producţia.
În întreaga lume există crescători de păsări care se ocupă de creşterea unor rase „rare” sau deosebite de păsări domestice.
Greutate:
Cocoș 2,5- 2,8 kg
Găină 2 - 2,3 kg
Dimensiune Inel:
Cocoșul - 18 mm
Găina - 16 mm